Joost Plattel

Joost Plattel

Data Strateeg

Quantified workplace: data en privacy.

Door: Marloes Weel

Joost is ‘ Data strateeg’, een zelfverzonnen beroepsnaam die het beste omschrijft wat hij in het dagelijks leven doet. En wat houdt dat volgens hem in? Dat hij het liefst alles wil meten in het leven, want data is overal! In zijn eigen leven meet hij vrijwel alles. Zo heeft hij laatst voor een aantal weken gegevens over zijn slaapcyclus verzameld op basis van zijn hersengolven. Per nacht wordt er een grafiekje geproduceerd en zo zag hij dat hij zo’n 20 minuten per nacht nodig heeft om in slaap te vallen. Zonde van zijn tijd, vond Joost. Dus heeft hij een app gedownload die hem helpt met in slaap vallen. Nu valt hij gelijk in slaap en heeft hij zo’n 8 uur per maand (20 min per nacht) over om leukere dingen te doen.  

fotomx-99

Wat kunnen we met data op de werkvloer?

De sessie op INFOMANIA gaat over de ‘Quantified Workplace’: we kunnen heel veel data genereren, maar wat kunnen we ermee op de werkvloer? Een uiteindelijk doel zou een kantoorgebouw kunnen zijn dat zich aanpast aan hoe men zich voelt. Joost heeft hier laatst een experiment mee gedaan. Hij ging naar een bedrijf en stelde de werknemers de vraag “Wat zouden jullie van jezelf willen meten?”. De een wil meten hoeveel uur per dag hij achter de computer zit, de ander wilde weten hoeveel hij bewoog op een dag. Dit heeft Joost allemaal gemeten en uiteindelijk ontstond er zelfs een competitiestrijd wie er het meest trap had gelopen op een dag! Een leuke ‘strijd’ tussen collega’s.

Privacy inleveren voor korting?

Privacy is een belangrijk aspect bij het meten van gegevens. Zou jij het fijn vinden om een stappenteller op je werktelefoon te hebben? Dit lijkt misschien onschuldig, maar wat als je werkgever een verband legt tussen het feit dat jij dagelijks je minimum aantal stappen niet haalt en het feit dat jij vaker dan gemiddeld ziek bent? Dit klinkt misschien raar, maar in Amerika gebeurt het.
Mensen kunnen een activiteitenmeter installeren op hun werktelefoon en als je het gestelde minimum aantal stappen per dag haalt, krijg je elke dag een dollar korting op je zorgpremie. Dat is toch wel verleidelijk hè? Maar bedenk wel dat je hiervoor een stukje privacy inlevert. De zorgverzekeraar weet dat jij niet genoeg beweegt, waardoor je verhoogde kans hebt om ziek te worden. Dan kan je maandpremie zomaar omhoog gaan, zodat de zorgverzekeraar jouw ziektekosten in de toekomst wel kan blijven dekken.

Er is op de werkvloer veel data beschikbaar, slechts 5% wordt daadwerkelijk gebruikt.

Een bedrijf in Amsterdam maakt slim gebruik van de beschikbare data. Zij hadden het probleem dat het personeel niet consequent het personeelsdossier invulde, waardoor HR de meest recente informatie miste. Waar mensen die data wel invullen? Op LinkedIn. Joost heeft een database gebouwd met gegevens van alle LinkedIn profielen van het personeel erin. Hieruit kan de HR afdeling de data halen die nodig is. Zo is de fotograaf voor dat ene evenement van volgende week snel gevonden, want collega X doet dit voor zijn hobby!

fotomx-98

Digitale innovatie: je moet ervoor zorgen dat er keuze is om mee te gaan.

De boodschap van deze sessie is vooral bewustwording van de hoeveelheid data die beschikbaar is en wat je ermee kunt, maar ook wat de consequentie is voor onze privacy. Je moet ervoor zorgen dat er een keuze is of je meegaat in de ontwikkeling. Is er geen keuze meer? Dan is de ontwikkeling eigenlijk al te ver. Bijvoorbeeld het elektronisch patiëntendossier, wat doet dit met jouw privacy?