Blockchain – Lykle de Vries

Lykle de Vries - foto door Henk Eggens - vierkant

Lykle de Vries

Bitcoin | Blockchain

De wereld van Bitcoin en de Blockchaintechnologie.

Door: Machteld van Gent

Ben je ouder dan 35? Zo ja, dan heb je een probleem. Want voor blockchain ben je te oud. En blockchain is een bedreiging voor de gevestigde orde.

Blockchain is de datastructuur achter het bitcoin netwerk. Een blockchain kun je het beste vergelijken met een excelsheet. Eentje die is gedeeld met iedereen ter wereld. Een lijst met gegevens waarbij iedereen die meedoet een exacte kopie van die lijst krijgt en kan zien wat erin staat. Iedereen met de spreadsheet kan vervolgens ook wijzigingen aanbrengen in de database. En wanneer een wijziging in de spreadsheet wordt gemaakt, dan wordt deze aanpassing direct overgenomen op alle andere kopietjes van de lijst. Het resultaat is dat iedereen altijd naar dezelfde lijst met gegevens kijkt. Overal ter wereld.

Iedereen kan precíes de gegevens van Blockchain bijhouden: ‘a shared single source of truth’.

Dit is heel anders zoals er bijvoorbeeld nu met jouw en mijn geld wordt om gegaan. Het geld wordt door banken, overheden en accountskantoren middels grootboeken beheerd. Heel ingewikkeld en ondoorzichtig, want jij en ik kunnen niet bij die grootboeken.

Voor het versturen van bitcoins geldt dat alleen transacties gedaan kunnen worden. De transacties bevatten informatie over hoeveel bitcoins van a naar b gaan. Al deze transacties van bitcoins noem je een blockhain, omdat het een keten van blokken transacties wordt. De transactie kan pas uitgevoerd worden als een nieuwe regel is toegevoegd aan de onderkant van de lijst. Deze nieuwe regel moet voortkomen uit de oude regels. Bitcoins kunnen hierdoor niet uit en niets ontstaan.

Alle transacties van bitcoins noem je een blockhain

Blockchain zorgt voor een ‘shared single source of truth’. Als het in een blockchain staat, dan is het waar. Hierdoor is het niet nodig om op één partij te vertrouwen, zoals een intermediar of één computer of netwerk.

Digitale gegevens kunnen niet gekopieerd worden, alleen het eigendom van digitale data kan overgedragen worden. Deze doorbraak kan nauwelijks worden overschat.

Blockchain kan niet alleen worden gebruikt als geld, andere toepassingen zijn bijvoorbeeld:

  • Een notaris vervangen
  • Supply Chain
  • Energie uitwisseling
  • Gezondheid
  • Muziek
  • Rechten

We zullen de blockchaintechnologie dan ook steeds vaker tegenkomen en mee werken.

fotomx-92